В Памет на Хъл Фини – Биткойнер №2

Хъл Фини (Hal Finney), първият ползвател на биткойн мрежата, почина миналия Четвъртък (28.08.2014) в дома си във Финикс на 58-годишна възраст. Бе тежко болен от амиотрофична латерална склероза (ALS) и пожела да замрази тялото си в течен азот. Превеждаме статията от Wired.


Някои биткойн ентусиасти използват своите цифрови монети за да обиколят света. Други ги харчат за пътешествие в Космоса. А първият потребител на биткойн мрежата, след самият й създател Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto), е изхарчил своите биткойни за една от най-амбициозните цели поставяни от човек досега – да посети бъдещето.

Хъл Фини, известният криптограф, програмист и биткойн пионер почина в Четвъртък сутринта на възраст 58 години след пет годишна борба с амиотрофичната латерална склероза (ALS). Той ще бъде запомнен със своята изключителна кариера, която включва работа, като втори по ранг върху новаторския криптиращ софтуер PGP (Pretty Good Privacy) в началото на 90-те. Той създава едно от първите приложения за анонимно изпращане на електронни съобщения, които предшестват анонимизиращия Тор браузър (Tor Browser). По-късно, след около десетилетие, Хъл Фини става един от първите програмисти, които работят върху отворения код на биткойн. В началото на 2009-та той получава първия превод на биткойни от Сатоши Накамото.

Сега Фини приложи върху самия себе си една друга почти научно-фантастична идея – запазване на човешкото тяло в криогенен разтвор. Това е процесът, в който тялото се подлага на дълбоко замразяване за да може да се запази за дълги периоди от време, десетилетия или понякога и столетия, след което да се възстанови.

Точно след като неговата смърт бе официално оповестена в 9 часа, тялото на Фини бе превозено с хеликоптер до съораженията на Alcor Life Extension Foundation в Скотсдейл, Аризона. От Четвъртък вечерта, кръвта и другите телесни течности на Фини биват бавно заменяни с набор от химикали наречен М-22. Според компанията, химикалите увреждат минимално човешкото тяло, като основната им задача е да предотвратят образуването на ледени кристали, които разкъсват клетъчната мембрана на клетките при дълбоко замразяване.

В продължение на следващите няколко дни температурата на тялото му бавно ще бъде намалена до минус 195 градуса по Целзий. Накрая то ще бъде положено в алуминиева капсула, която ще бъде поставена в голям 3-метров резервоар пълнен с 450 литра течен азот. Макс Мур (Max More), дългогодишен приятел на Фини и директор на Alcor казва, че той ще стои там докато не се появи технологията позволяваща лечението на проблемите свързани с ALS и процесът на стареене.

За да е ясно, досега никога човек не е бил съживяван от такъв вид замразяване. Много учени смятат идеята за невъзможна. Но както отбелязва Фран съпругата на Хъл, съмняващите се хора около него никога не са спирали нейния съпруг от прилагането на новите технологии, когато го интригуват.

Фран споделя, че Хъл уважавал мнението и вярванията на другите и не обичал да спори. За него нямало значение, в какво вярват те тъй като бил достатъчно самоуверен. Той винаги вярвял, че не трябвало да убеждава никого за да може да открие истината сам.

В действителност още преди 20 години Хъл и Фран решават да замразят своите тела. Тогава Фини и Макс Мур са били действащи членове на Екстропианс (Extropians) движение на футуролози изучаващи възможностите за удължаване на човешкия живот и трансхуманизама. Това е вярата или теорията, че чрез наука и технология човешката раса може да еволюира отвъд сегашните ни физически и умствени ограничения. Съпругата му казва, че той винаги е бил оптимистично настроен към бъдещето. Хъл е следял всяко развитие на технологиите и се е радвал на живота, като е оползотворявал докрай всяка една предоставила му се възможност.

Фини също така е бил отявлен либерал и добре известна фигура в обществото на киберпънковете. Това е група поставила си за цел да разработи криптографски алгоритми и техники, позволяващи на отделната личност да опази личните си данни и кореспонденция от повсеместното наблюдение от страна на различни корпорации и агенции. Фини създава първия софтуер, който приема шифровано електронно съобщение и го препраща към получателя, като скрива адреса на подателя. Той е един от първите програмисти, които са работели заедно с Фил Цимерман (Phil Zimmermann) върху Pretty Good Privacy (PGP). Това е първото приложение със свободен достъп позволяващо усилен шифър. Хъл измисля модела „мрежа-от-доверие” (web-of-trust), където всеки PGP потребител може да удостоверява самоличността на останалите, макар и да не ги познава лично.

Точно този напредничав дух у Фини му помага да възприеме идеята за биткойн и да види, че тя е приложима в практиката система. Вижда го преди всички останали и веднага след нейния създател. Фини забеляза кратката теоретична обосновка за биткойн на Накамото в списъка за електронни съобщения за криптографски системи през 2008-ма и веднага започна да разменя съобщения с него. След време Фини започва да помага на Накамото с отстраняването на някои грешки в кода. Той получава първия биткойн превод и „изкопава“ солиден брой биткойни. Миналата година в BitcoinTalk Фини написа, че е забелязал как по-старите привърженици на криптографията с времето са склонни да стават цинични. Когато Сатоши Накамото обявил биткойн в криптографския списък с електронни съобщения той реагирал по-положително отколкото много други, които в най-добрия случай били скептични.

Положителното отношение на Фини важи и за неговите лични взаимоотношения. Още от времето на колежа негови съученици казват, че той бил толкова щедър и добър, колкото и неговия неговият ум е бил блестящ. Когато Анди Грийнбърг пише профил за Фини миналия Март той се свързва с Цимерман. В писмо си Цимерман пише „Хъл е рядък гений, чийто умствени дарби не са за сметка на емоционалната интелигентност. Той е прекрасно човешко същество и неговото отношение към живота е вдъхновяващо. Иска ми се да бъда като него.“

Дори диагнозата „амиотрофична латерална склероза“ през 2009-та не спира неговите технически постижения. Докато парализата се задълбочава, той продължава да допринася към биткойн дискусиите и да програмира използвайки софтуер, който превежда движението на очите му в текст. Той дори създава софтуер, който му позволява да използва очите си за да наглася положението на собствената си механизирана инвалидна количка.

Когато по-рано тази година Анди Грийнбърг посетил Хъл в неговия дом в Санта Барбара, неговите очни движения са започвали да спират. Наложило се да общува само с „да“ и „не“ отговори, като е използвал движението на веждите си за да отговаря на въпросите на Анди. Дори и тогава, Фини е бил изключително мил. Той прекарал първите 10 минути от техния разговор в създаване на изречение на компютъра си, в което той успокоява Анди да не се чуства лошо за това, че е закъснал с 15 минути заради задръстването.

Според Фран, Хъл не е станал много богат от неговите ранни занимания с биткойн. Голяма част от техните спестявания са отишли за неговото лечение, когато здравето му е започнало да се влошава. Те обменили по-голяма част от техните биткойни за долари много преди драстичното нарастване на стойността на криптовалутата миналата година.

Биткойнери дарили 25 биткойна на Фини и неговото семейство след като Грийнбърг писал за неговия живот и работа. Толкова биткойни се сравняват приблизително на 12,500 долара в днешно време. Първоначално Фран казала на Анди, че смятат да използват парите за да купят на Фини нов компютърен интерфейс, който ще му позволи по-добре да управлява своя глас и да програмира. За съжаление, интерфейсът не бил съвместим с малкото мускули, които Фини още можел да използва. Ето защо те решили да използват сумата за замразяване на тялото му и застраховката живот, която Фини плащал в продължение на години за да има достатачно пари за процедурата в Alcor след като почине.

Може да прочетете на английски оригинала на статията.

Leave a comment