Първата световна икономическа война.

„It’s the economy, stupid“ – основен лозунг на успешната президентска кампания на Бил Клинтън през 1992 г.

Всички сме чували, какво е отговорил Айнщайн на въпроса, с какви оръжия ще се води Третата световна война. Днес вече може да твърдим със сигурност, че Трета световна война няма да има. Поне не и в „кинетичния“ вариант на предходните две. Вместо това, за съжаление, съвсем скоро до 2-3 години ще започне Първата световна икономическа война. Разрушенията върху инфраструктурата, жертвите дадени и от двете воюващи страни, както и страданията на обикновените хора, няма да са по-малки отколкото при предходните световни войни. Противостоящите съюзи са ясно очертани, армиите строени, оръжията приведени в готовност. Предстоят няколко финални мирновременни акорда по Украинския въпрос, след което очакваме формалния повод за началото на открити бойни действия и първите икономически залпове. Предупредителен икономически изстрел бе вече даден от Русия, която през последните месеци продаде стотици милиарди американски съкровищни бонове и Фед бе принуден да скрие и изпере покупката им чрез белгийска клирингова система. Официално обяваване на тази интервенция би предизвикало незабавен световен финансов Армагедон.

Противостоящите сили условно може да наречем Източен и Западен блок. Основата на Източния блок са държавите от BRICS, а основата на Западния блок са САЩ и онези държави от ЕС, които са техни васали във военно-политическо и икономическо отношение. И в двата блока има държави с особено мнение и становище спрямо случващото се (като Германия или ЮАР, например), но те са притискани все повече от обстоятелствата да направят своя избор. Необвързаните ще стават все по-малко, но който успее да устои на натиска и да остане докрай такъв ще уцели джакпота. От историята знаем, че след края на всяка световна война в Европа истинските печеливши са били незначителни държави станали от нищо нещо, като Швейцария и Швеция, само защото са успели да останат необвързани и послужили за приют на световните капитали. САЩ успяха да подчинят Швеция, но Швейцария, въпреки че понесе няколко силни удара, все още удържа на американския натиск благодарение на федерализма на своите кантоните.

Водещи държави в двата противостоящи съюза са САЩ и Русия. Те са единствените две държави в света, които притежават ядрени триади. Това са ядрени оръжия разположени на суша, въздух и вода заедно със средства за тяхната доставка по всяко време и във всяка точка на Земята. Заплахата от взаимно унищожение прави пряката „гореща“ война между тях невъзможна. Едва в последните години и във Вашингтон и в Москва си дадаха сметка за едно дълго продължило недоразумение.

След края на Студената война по стар навик в САЩ, както се полага на победителите в една война, решиха да си приберат военните трофеи, както направиха с Япония и Германия след Втората световна. В Москва обаче, когато са подписвали края на Студената война, са били с идеята, че подписват мирен договор с права и задължения и за двете страни, а не договор за безусловна капитулация. Ето защо в Кремъл посрещаха все по-настоятелните американски претенции с все по-голямо недоумение и увеличаващо се раздразнение. Те със закъснение разбраха, че САЩ, за разлика от сътрудничеството в Космоса, на Земята нямат нужда от съюзници, а от сателити и васали. Да не забравяме, че действащите основни закони (конституциите) на победените държави, като Япония и Германия, са писани във Вашингтон. В Русия не работят по този начин.

Авантюрата с преврата в Киев и откритата намеса на сегашната американска администрация в Украйна е последен опит да се спечели Студената война с „чиста“ победа. Докато Русия поддържа пълна готовност за възмезден ядрен удар, Студената война няма как да бъде окончателно спечелена. Освен ако Вашингтон не успее под някакъв предлог да вкара въоръжени сили в Украйна и успее да разположи ракети в Източна Украйна, което ще сложи край на способността на Русия за пълномащабен ответен ядрен удар. Ето защо вън от всяко съмнение е, че ако дори и един американски военослужещ бъде официално поканен от самопровъзгласилото се правителство в Киев, Русия пряко ще поеме управлението над източната половина на Украйна по същият начин, както стана с Крим. На запад от Киев страната ще стане буферна зона.

Както може би вече се досещате, за да се подготвите за Първата световна икономическа война, не е достатъчно да си купите кофичка с пуканки и да се настаните пред телевизора.

Leave a comment