АББ срещу ББА

Заглавието на тази дописка е мое. По долу е текста на отвореното писмо от Българската Биткойн Асоциация (ББА) до Асоциацията на банките в България (АББ) така, както е пуснато за обнародване във форума на ББА. Поводът е бойкота на банките в България към всички физически и юридически лица, чиято дейност е свързана с покупко-продажба на крипто-валути.

===

ОТВОРЕНО ПИСМО

От: ББА (Българска Биткойн Асоциация)
До: АББ (Асоциация на Банките в България)
Копие: БНБ, НАП, КЗК, ДАНС, Финансово Разузнаване, Арменския Поп

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Всеки, който има някакъв допир с финанси вече е чувал за Биткойн, за крипто-валути, за блоквериги (blockchain) и за новопоявилата се през последните години финтек (financial technology – fintech) индустрия. Затова няма да се спираме на това, какво представляват новите парични системи и защо е създадена ББА. Отношенията на финтек фирмите с търговските банки в Република България се основават на договорни отношения, които са били спазвани и уважавани. Те са субекти и на данъчното право в Република България, подават отчети, плащат данъци, предоставят информация и по всякакъв начин съдействат за прозрачното и нормално осъществяване на дейността си. Обръщаме се към вас относно проблем, който възникна и се развива през последните дни, както и за нетърпящи отлагане отговори на поставените по-долу въпроси.

Членовете на АББ, възползвайки се от монополното си положение, напълно незаконно, без никакво предизвестие и без никакви обяснения блокираха банковите сметки на членовете на ББА. Впоследствие бяхме уведомени, че средствата следва да бъдат изтеглени, а сметките – закрити. Другите банки, също така без да дават обяснения за случващото се, отказват откриването на сметки на дружества, занимаващи се с новите финансови технологии. Само опит за задушаване на конкуренция ли е това или този бойкот от ваша страна има и други цели? Е ли покупката на биткойни в България незаконна? Защо в държава с претенции за европейско право едни субекти каквито са банките си позволяват явно съгласувано и организирано да проявяват дискриминация срещу добросъвестни юридически и физически лица, занимаващи се с напълно законна дейност? Кой ще понесе отговорността за милионите левове загуби, които финтек индустрията в България търпи всеки ден?

Тук-там, от време на време се появява новина, че някоя банка в някоя държава е отказала на някой свой клиент превод до Биткойн борса. Това обаче е изключение, а не правило. Няма държава, нито в Европа нито в света, където всички банки да отказват това право на всички свои клиенти. Само в България е така! Станахте „отличници“. В отрицателен смисъл, разбира се. Не позволявайте България да се превръща в опитно поле за очевидно неудачни и незаконни експерименти!

Наблюдаваме яростна съпротива, когато поискаме от съответната банка да обясни в писмен вид действията си. Обясненията, доколкото ги има, винаги са в устна форма с пестеливи недомлъвки или витиевато нищоказване. Може да ги сведем до две основни групи. Първата е, че Биткойн се използва за незаконни дейности. Човек може да си помисли, че преди 2009 години незаконни дейности не е имало и Биткойн е виновен за всички съвременни язви на обществото. Не е имало преди 2009 година нито тероризъм, нито пране на пари, нито търговия на оръжия и наркотици, нито проституция и укриване на данъци, нито трафик на хора и детска порнография? Имало е. Нещо повече, дори и сега долара и еврото заемат лъвския пай от разплащанията при тези престъпни дейности. Престъпниците, които използват Биткойн са ентусиасти и аматьори в сравнение с тези, които използват долари и евро. Търговете по пазарите за роби в съвременна „демократизирана“ Либия не са в биткойни, а са в долари и евро. Защо не блокирате сметките на тези, които срещу левове купуват долари и евро?

Втората група обяснения се свежда до чудноватия довод, че вие сте частни дружества и имате право да решавате, кой да бъде ваш клиент и кой не. Все едно в някой ресторант посетител да киха, да кашля, да храчи кръв и собственикът без обяснения да го помоли веднага да напусне, нали? Хубаво, но след като го изпрати собственикът на ресторанта слага табела на вратата „Вход за черни забранен“, само защото този посетител е бил чернокож. Това е незаконно и във всички цивилизовани държави се наказва с огромни глоби и затвор. Да се слагат под общ знаменател всички финтек фирми е недопустимо, защото те имат различни бизнес модели и мнозинството от тях по никакъв начин не застрашават безопасността на останалите клиенти на банките нито безопасността на вашите чуждестранни кореспонденти. Ако една банка запише в общите си условия, че си запазва правото да нарушава закона означава ли това, че нарушаването на закона от банката вече е законно? Ако БНБ дава лицензи на банки с такива общи условия става очевидно, че БНБ трябва да предложи обичайните банкови услуги на фирмите от финтек индустрията!

Вашите членове не управляват ресторантчета, а частни акционерни дружества с капитали от стотици милиони. За да осъществявате своята дейност използвате инструмент, който е държавна собственост. Този инструмент се нарича български държавен лев! Държавната собственост принадлежи на всички, които си плащат данъците! Всячески се опитвате да ограничите употребата на тази държавна собственост и задължавате хората вместо това да употребяват българския преводен лев за да им удържате такси и комисионни. Преводният лев е частна валута на банките и е само частично гарантиран от държавата. Всяка банка си има собствена такава частна валута, за която прилага различни курсове за обмен срещу българския държавен лев. Курсовете купува-продава се определят от различните такси, комисионни и ограничения при тъй наречените „касови“ операции. Защо ограничавате конституционното ни право да използваме една държавна собственост, като българския държавен лев? Тази година някои финтек фирми ще платят повече данъци към държавата отколкото някои банки. Как да си платим данъците и осигуровките към НАП след като ни отказвате, както преводни така и „касови“ услуги?

Последното неофициално обяснение е, че разпореждането е дошло от много високо ниво и затова нищо не можело да се направи. От колко високо е и от къде е това разпореждане? Очевидно се осъзнава, колко е незаконно щом е толкова тайно? Възможно ли е някой да е прочел не това което е написано, а това което много му се е искало да прочете? Много банки по света питат съответните надзорните органи дали могат да откриват сметки в биткойни на свои клиенти. Възможно ли е разпореждането да е било до банките и да се отнася само за банките да не работят с крипто-валути? Но това е много по-различно от разпореждане до банките да забранят на своите клиенти да работят с крипто-валути!

Ако достъпа до разплащателната система в левове ни бъде отказан ще преминем към разплащания в евро. В брой. Организирано и професионално ще изпращаме ценни пратки до някоя друга държава в ЕС. Няма да бъде, кой знае колко по-скъпо от псевдо-СЕПА преводите, които вие предлагате. Не ни трябват разрешения от митници или от МФ. В ЕС има свободно движение на хора и капитали. Все едно да ги пращаме от София до Бургас. Хората винаги ще искат да теглят заеми в обезценяващи се валути, като долара, еврото и лева и ще искат да държат част от спестяванията си в твърди валути, като злато, сребро и Биткойн. Ако не го правим ние ще го правят неорганизирано и непрофесионално тези, които ще възродят „Магурата“. Разбира се, с много повече работа за силовите ведомства и службите. Съпротивата от страна на заварената финансова инфраструктура в България ще доведе до стихийна „евроизация“ на финансовата система. Никой няма полза от това. Едва ли БНБ биха желали да станат втората бутафорна централна банка в Европа след тази на Черна Гора?

В заключение ще цитираме една известна мисъл на Махатма Ганди:

Първо те пренебрегват, след това ти се подиграват, след това се бият с теб, след това ти побеждаваш…

Не се бийте с нас! Винаги ще има банки. Винаги ще има една голяма група от хора, които по ред различни причини ще предпочитат някой друг професионално да съхранява парите им. Но това ще са съвсем различен вид банки. Използвайте ни и се приспособявайте! Както винаги при стихиен преход, най-много ще пострадат най-неориентираните и най-беззащитните български граждани. Нека заедно направим предстоящият преход, колкото се може по-плавен и по-безопасен!

Използваме случая за да ви пожелаем весело изкарване на предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

Приятелски поздрави,

Българска Биткойн Асоциация