Крег Райт ли е геният-мултимилионер зад биткойн? (трета част)

Точно тази история, може би, ме накара да напусна стаята онзи ден и да си мисля – да, това може да бъде Сатоши. Въпреки, че той не премести ранните биткойни. Въпреки незадоволителните отговори отностно причините му за да се разкрие (Каква беше тази компания?). Въпреки неоторизираните доклади бях склонен да опровергая твърденията на Максуел, че изтеклите документи са всъщност писани от него („Не пише ‘От Крег Райт’ на тях,“ каза PR фирмата когато се свързах с тях заради намек, “но защото целия пакет е наречен Крег Райт и е свързан с него, изглежда, че те са писани от него“). Въпреки, че и мой личен източник, който помоли да не бъде споменаван, потвърди,че компания е принудила Райт да каже, че е Сатоши: „Те са големи играчи, но искат той да каже,че е Сатоши Накамото за да изглежда, че има повече авторитет и умения.“

Също така, за човек, който има почти половин милиард („Аз не ги харча,“ каза той за неговите биткойни. „Те никъде няма да ходят“) той странно се хвалеше за това каква кола кара(„Имам i8-ца, едно БМВ, тя е доста бърза и хубава кола. Постоянно получавам глоби за превишена скорост, но всички ги плащам“) или в какви ресторанти яде („ До сега съм бил на три от ресторантите на Гордън Рамзи“). Историята с молива не го ли обобщи като характер? Геният овладял толкова много умения; човекът, който ще трябва да ги събере заедно. Не беше ли прекрасна история?

Тази история обаче щеше да стане още по-странна.

Когато присъдата дойде, тя бе бърза и безмилостна. Така се случва в интернет: провалът винаги става популярна новина между хората. Форумите на Редит(Reddit) се възпламеняват. Той бе излъгал.

Когато ембаргото за новините се вдигна, няколко дни след нашето интервю, на света му беше нужен не повече от няколко часа за да реализира това, което д-р Кортоа вече бе открил: криптографичното доказателство, което той даде бе фалшиво. Или по-точно, той използва ранна биткойн транзакция, която вече беше преписана от Сатоши преди години. Всеки можеше да го направи. За да използвам метафората на Райт за Мона Лиза: той не даде принтираната снимка от неговата стена. Той даде нечия друга стара снимка.

Историите по света, които първо съобщиха за неговото разкриване като Сатоши Накамото – от BBC до New York Times и до Guardian – бързо се поправиха и казаха, че всичко е било измислица.

Райт отвърна: той сега ще даде „удивително доказателство“, което ще съответства на неговото „удивително твърдение“. То обаче така и не дойде. Дни по-късно, той публикува изявление на своя сайт: „ Вече знам, че не съм достатъчно силен за това. Съжалявам.“

Поддържам връзка с различни експерти работещи по проекти свързани с биткойн. „Ако той е този който твърди, има лесен начин да го докаже.“, казва Павел Матвеев, от Уаярекс(Wirex), който работи върху биткойн дебитна карта. „Изглежда сякаш той е Сатоши Накамото,“ казва Франк Шуил, от начинаеща биткойн компания на име Сафела(Safello), “но има сериозна причина да не иска да се разкрие.“

„И все пак е странна постановка,“ казва д-р Джеймс Смит от Елиптик (Elliptic), биткойн компания занимаваща се с идентифициране на незаконни дейности за финансови институции и закононалагащи агенции. „Мисля, че трябва да е луд, ако не е Сатоши, но пак смятам, че е луд, ако всъщност е.“

Нещо друго излезна наяве – имаше още един журналист, непознат на GQ, който също записва историята на Райт. Мистериозната фирма, която в момента работи с Крег и ни беше спомената, след принуда от нас, но не и на всички останали като БиБиСи и Икономист, се е свързала месеци преди това с писателят на романи Андрю Охейган. В последствие в профила на Охейган в Лондън Ривю ъф Буукс(London Review of Books) компанита бива наречена енКрипт(nCrypt). Тяхното предложение към Охейган е да напише биографията на истинския Сатоши Накамото.

Оказа се, че хората зад енКрипт всъщност са спасили Райт. Неговия бизнес се разпадал, той имал проблеми с австралийските данъчни власти и дължал милиони на своите адвокати. Те му предложили решение: ще купят компаниите му и ще платят дълговете му. В замяна, той ще работи върху патенти свързани с основата на блокчейн технологията зад биткойн. Също така той ще се провъзгласи публично като Сатоши Накамото. Според тях, това би им донесло милиарди. Планирали да продадат всичко това на Гугъл.

Съвпадение или не, седмици след като Охейган бе приел да напише историята, документите свързващи Райт към Сатоши бяха изтекли към Уаярд и Гизмодо. Те съдържаха изпипани обяснения защо човек със стойност от половин милиард долара ще има нужда от такава помощ. Документа показваше, че неговите биткойни са държани под попечителство. Райт няма да може да ги използва до 2020г.. Това е един от многото „факти“, които нямаха много смисъл.

Историята за патента беше сравнително вярна. Проучване в чакащите патенти от nCrypt не показа нищо, но в Companies House показа как директорът на компанията, познат като г-н Робърт Макгрегор, който е свързан с фирма посредник на име EITC Holdings Limited. Между 23-ти февруари и 29-ти април тази година те регистрираха 51 патента, като всички са свързани с блокчейн технологията. Общо взето се опитват да контролират новият интернет на размяната на данни. Въпреки това, експертите с които говори GQ, изказаха скептицизъм, че патентите ще бъдат одобрени. Те наистина продаваха името на Сатоши. Документите съдържаха планове да използват технологията за всичко – от гласуване до фишове за заплата, от заемане на пари до музикален и филмен софтуер, който може да унищожи пиратството.

Много други твърдения в историята от Райт не могат да бъдат проучени.

Например историята за неговия приятел Дейв Клейман. Тази история беше трагична.

След падането под душа в онзи декемврийски ден – което накара Райт да остави мантията на Сатоши зад него – състоянието на Клейман се влоши. Той разви язви, причинени от резистентна стафилокова инфекция; постояно влизаше в болница и имаше брой операции. Хора, който го познаваха, казваха как той винаги се връщаше към своя компютър, стоейки на него с дни, и рядко излизаше навън. След като се изписа от болницата за последен път, той бе намерен мъртъв в неговата инвалидна количка на 27-ми април 2013г.. Според патоанатома от болницата в общината Палм Бийч, тялото му вече беше почнало да се разлага; имало кръв, мръсотия; празна бутилка от алкохол и зареден пистолет до него. Той е умрял без пари. Поради просрочена ипотека, си бе загубил домът в Палм Бийч. Беше споменато, че като един от основателите на биткойн, най-вероято е починал с около 350 000 биткойни. Слухът е, че те са на криптирано USB устройство, което той държи постояно в себе си.

„Да, това е точно така според информацията, която имам.“ каза Джон Матонис, когато се свързах с него, чрез имейл.

Въпросът си остава: защо не ги продаде за да има частно лечение?

От разговора с Охейган разбрах, че Райт потвърждажа притежаването на 350 000 биткойни от Клейман. Когато Райт обясняваше защо Клейман не ги е продал, той каза „Тогава те не струваха много. Дейв почина една седмица преди стойноста да скочи 25 пъти.“

Охейган тогава добави,“Той подчерта нещо, което коментаторите никога не разбираха – за доста дълго време, биткойн нямаше голяма стойност и винаги са им трябвали пари.“

Това не беше поставено под въпрос, но не беше и изцяло вярно. По време на смъртта на Дейв Клейман, на 26-ти април 2013г, цената на биткойн беше $136.90, което прави неговите 350 000 биткойни да струват около $50 милиона. Следващата седмица, докато Райт твърдеше, че цената се е вдигнала 25 пъти, тя всъщност падна до $98.10. Всъщност, едва 6 месеца по-късно цената се увеличи до това ниво.

Беше загадъчно: защо би излъгал? Какво се криеше тук?

Едно от малкото сигурни неща, които знаем, дошли от истинския Сатоши, са неговите блог постове, сега архивирани на satoshi.nakamotoinstitute.org. Той говори за тогавашните му задачи и напредък; детайли от личния му живот няма. И все пак, най-показателното нещо не е за какво са постовете, а кога те са направени. В повече от 500 поста, Сатоши почти никога не публикува между 5 сутринта и 11 сутринта средно време по Гринуич, навеждайки на мисълта, че той спи тогава.

Когато Райт говори с мен, той просто каза „Бях буден постояно, винаги правех нещо.“

И все пак в Сидни, където Райт живееше по онова време, тези часове са от 15:00 до 21:00, което е доста странно. Приложим ли това време спрямо Флорида, там където Клейман живееше, и времето става между 01:00-07:00 сутринта.

Има слух, че Клейман не е дал на никого, дори и неговото семейство, криптираната флашка преди да умре, което означава, че никой не може да има достъп до тях. С днешната цена, флашката би струвала около $235 милиона. Ако Клейман, а не Райт бе истинския Сатоши, то би имало обяснение защо Райт не е преместил биткойните. Може никой да не може да го направи. Също така това би означавало, че той е спрял да бъде Сатоши след първия път когато е бил приет в болница, когато неговото здраве се е влошило.

Когато звъннах на бившия колега на Клейман, който работи компютърна криминалистика LLC на име Патрик Пейдж, и му съобщих, че ще работя върху история за Крег Райт, първото нещо, което ми каза бе „Вече под наблюдение за самоубийство ли е?“ Тонът му не издаваше капка загриженост.

Може би най-страното нещо от историята на Лондън ревю ъф букс (London review of books) е Райт най-после да даде причината за нежеланието му да мести ранните биткойни и следователно да докаже без никакви съмнения, че той е Сатоши. Той прати на Охейган линк към статия с заглавието: „Британски власти намекват за арестуване на Крег Райт“. Той мрънка за това и добави „Англичаните имат свои собствени версии на Гаунтанамо Бей.” Крег ще бъде осъден, ако го направи или ще бъде проклет, ако не го. Ще бъде гледан като измамник и ще отиде в затвора.

И все пак се оказва, че и това не е вярно. Историята се появи на специализиран за биткойн уебсайт на име bitcoinist.net. Но когато влезнеш във връзката тя почва със забележка от редактора „В тази статия частта посочена от Силикон Енгъл (Silicon Angle) бе направена от сайт замозванец, правещ се на истинския Силикон Енгъл.”

Някой се е занимавал да прави фалшив уебсайт само за историята, единствената разлика беше добавеното „I” в името.

Когато се свързах със старши редактора в Биткойнист – Еван Фагарт, го питах колко дълго историята за Райт не е имала бележка от редактора.

„Не повече от 24 часа.“

Двадесет и четири часа. Възможно ли е Райт да е кликнал на линка само веднъж? Човек, който се страхува от идеята да бъде затворен в британския еквивалент на Гуантанамо Бей? Няма ли да провери отново?

Сайтът е фалшив – на това се съгласяват редакторите и от двете страни. Сайтът, който е бил свален е точна реплика на истинския. Сигурно е отнел доста време и компютърни умения за да се направи. „Не съм виждал нещо подобно,“ каза Фагарт.

Едно изречение от часта в Ревю ъф Букс, звучеше доста уместно: когато измамата почна да се разкрива, тогава Райт призна, че всъщност е подчинен на Сатоши.

Райт подчерта, че всички нови патенти бяха написани от него, а не „само от Дейв“.

През май тази година, след като твърденията на Райт почнаха да се разкриват, отидох до Ню Йорк и посетих конференция на Обединените нации наречена ID2020. Това е продукта на въображението на Джон Едж, който е бивш банкер. На 4-ти май 2013, той си уговорил среща с непознато момиче. То го питало „Хубаво е да имаш пари, но с какво ще допринесеш за света с това?“. Той нямал отговор, но имал идея. Едж знае как парите се движат през компютърните системи. По точно, как FIX (Финансов информационен обмен) протокола радикално промени обмена, когато за първи път бе въведен през 1992г., елиминирайки всички човешки грешки. „Това което направи е да превърне мрежа за телекомуникации в такава за транзакции.“ Той осъзна как Сатоши Накамото, с неговата обща счетоводна книга поддържаща биткойн, е направил същото с интернета. Но как да се използва? Имал срещи с BT, с големи банки, но реакциите винаги били едни и същи: не бъди глупав. Биткойн не е ли нещото за наркодилърите?

Чак сега му беше дошъл момента на реализация. Ами ако има алтруистична полза? Биткойн технологията, общата счетоводна книга, не можеше да се корумпира. Не принадлежеше на никое правителство. Той знаеше, че 1.5 милиарда хора по света нямат документи за самоличност – и без актове за раждане, те не могат да имат сметки в банки, и бяха под по-голям риск от отвличане, трафик и злоупотреба.

Едж е приятен, ясно-говорещ северняк. Също така, той не е срамежлив човек. На втората си среща, той казал на момичето, „Мисля, че тази система може да даде на милиарди хора банкови сметки.“

В конферентната зала на обединените нации имаше над 400 човека, различни неправителствени организаии, сякаш всички големи техно компании и представители на почти всички банки в света. Когато питах защо, те ми отговориха : Защото милиарди микротранзакций се осчетоводяват?

Докато основните лектори стояха прави и говореха, основната идея се изясни: тази технология е като втори интернет – интернета на факти и записки. Или както Джон Пол Фармър от Майкрософт казва „Като го видя ми изглежда като интернета през първите години на 90-те.“ Това беше мнение, което се споделяше в продължението на деня. Биткойн може да промени банкирането, но технологията в основата й може да промени света.

Десетките хиляди работни позиции, които са се създали заради това, са просто началото.

В една от малкото почивки през деня си поговорих с Едж. Питах го „Пречи ли ти, че никой не се е доказал убедително за Сатоши до сега?“ Той ми отговори „Точно обратното, това означава, че не трябва да питаш за разрешение. Сатоши може би е най-брилиянтната стратегия на всички времена.“

И дори и сега, разбира се, има последна капка ирония. Човек, който е сядал в своя дом и е изобретил бъдещето, но никога не е искал да издаде своята самоличност – може би Клейман, който умря сам, или нечия самоличност, която никога няма да разберем – може да успее да даде самоличност на милиарди хора.

Когато Сатоши изчезна за първи път, известно изказване между ранните основатели намекваше, че смятат за най-добре това; може би един човек няма да е достатъчен за толкова голямо изобретение. Това е изречение, което постояно чувах по време на Обединените нации.

„Вече всички сме Сатоши.“

Биткойн от началото:

От създаването на първия биткойн през 2009г., криптовалутата на Сатоши Накамото се използва за купуване на всичко – от пица до наркотици и има потенциала да промени вида на днешното банкиране. Ето и график на събитията:

9 януари 2009

Първата версия на биткойн софтуера се пуска и твърди, че може да позволи да се правят разплащания „без да трябва да минава през финансови институции.“

22 май 2010

Първата транзакция в реалния живот се случва – програмиста Лазло Ханиец купува две пици за 10 000 биткойни. Този ден става известен като „денят на биткойн пицата“.

9 февруари 2011

Биткойн достига цената за един долар.

Стойност на един биткойн: $1

1 юни 2011

Цената на биткойн скача до небесата след като се споменава в статия на Гоукър отностно сайта Силк Роуд.

8 юли 2011

На върха на първия „балон“. Стойност на един биткойн: $31

27 Февруари 2012

Bitcoin Magazine се появява. Седем месеца по-късно Биткойн Фондацията се сформира.

28 март 2013

Общата стойност на всички биткойни минава $1 милиард.

Стойност на един биткойн: $86

29 ноември 2013

Биткойн достига най-високата си цена от $1,242 след като ФБР казва на американския сенаторски комитет, че е валидна финансова валута.

Цената на златото: $1,240 долара за унция

… и на същия ден

Цената на биткойн минава тази на златото за първи път в Щатите.

14 март 2014

Публикуваната историята за корицата на Нюзуик (Newsweek) погрешно определя създателя на биткойн.

29 август 2015
Барклейс анонсира, че ще бъде първата банка в Обединеното краслтво, което ще приема биткойни.

Октомври 2015

Стойността на биткойн достига своя таван за 2015г. от 504 долара.

8 декември 2015

Уаярд и Гизмодо публикуват подобни истории. Поради изтекли лични документи те твърдят, че австралиеца Крег Райт е създател на биткойн.

Май-юни 2016

Голям скок на цената на валутата. Стойност на един биткойн: $750

13 юни 2016

Цената на биткойн се удвоява същия месец водещ за Брекзит. След вотът има голям наплив на инвеститори, след като стойността на стерлинга пада.

Край.

Източник: GQ Magazine