Крег Райт ли е геният-мултимилионер зад биткойн?

Този човек ли е геният-мултимилионер зад биткойн? Дигиталната валута е със стойност по-голяма от 10 милиарда долара и заплашва да причини това на банките, което Убър(Uber) направи на таксиметровите компании. Или може би просто иска да накара хората да си мислят ,че е той?

„Ма*ната ви! Или ме признайте или се разкарайте веднага!“

Компютърния специалист Крег Райт се беше изправил и показваше неприличен знак като едновремено подкрепяше жеста си с викане. Той беше едър 45 годишен мъж със стилизирана коса, широка златиста вратовръзка и червени чорапи, които съвпадаха с цвета на лицето му. Твърдеше, че е създателя на биткойн – първата успешна цифрова валута в света. Биткойн има стойност от над 10 милиарда долара (8 милиарда паунда), а Крег лично притежава $672 милиона от тях. Ние бяхме тук за да потвърдим самоличноста на Крег, но това засега не се получаваше.

Досега създателя на биткойн беше само известен под псевдонима Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto), навярно 37 годишен мъж живеещ в Япония. Може би заради това или неговите блог постове, които бяха точни, спокойни и интелигентни, се предполагаше, че Накамото е любезен, дори мил индивид. В случая обаче това не беше така.

Обекта на гнева на Райт бе д-р Николас T. Кортоа(Nicolas T. Courtois), френско-полски експерт по криптология, кодоразбиване и виртуални валути, който седеше вдясно от мен. Кортоа беше тук като свидетел и експерт за GQ. Другите хора в стаята бяха икономист, основателя и директор на Биткойн Фондацията Джон Матонис, който беше експертния свидетел за PR компанията организирала интервюто, и още двама представители на същата компания, които в този момент се опитваха да не изглеждат паникьосани.

Едва 8 минути бяха изминали от началото, когато Райт почна да спори с д-р Кортоа, заради неговото предположение, че доказателствата не бяха напълно убедителни.

„Това е единственото нещо,“ каза Райт „ ако не го харесвате, се разкарайте!“

Веднага се чу силна въздишка в стаята от страна на PR агентите.

„Без повече глупости. Разкарайте се!“ викаше той няколко секунди по-късно, когато беше споменато, че доказателствата, които представяше, може да са били откраднати или подправени.

“Напълно е възможно.“ отвърна Кортоа.

„Ма*ната ви. Ма*ната ви.“

„Имам над 100 публикации за криптография…“ – добави Кортоа.

„Достатъчно. Разкарайте се.“

В този момент той излезна.

Още преди повече от месец беше изпратено предложение към GQ за интервю. Сделката беше следната: легендарния създател на биткойн ще се представи като Крег Райт. БиБиСи(BBC) и Икономист(Economist) ще направят новинарски статии, а ние ще направим представяне. Търсенето на Накамото, този който аз знаех, беше станало ловът за Моби Дик на дигиталната епоха. Ще разберете какво искам да кажа, ако си представите, че все едно още не знаем кой е създателя на Facebook.

Много често виждаме как издателство изпраща някой „Капитан Ахаб“ (герой от книгата Моби Дик), който в крайна сметка се връща с празни ръце. Всички от Ню Йоркър(New Yorker), които назоваха студент, до Вайс(Vice), които посочиха правителството на САЩ, са на лов. Ню Йоркър Таймс (New Yorker Times) даде задачата на човек, автор на книга за създаването на биткойн (Digital Gold’s Nathaniel Popper). На едно от техно събитията, той назова Ник Сабо(Nick Szabo) едновременно за Сатоши и за университетски професор, но Ник отрече и двете твърдения. Форбс(Forbes) проследи ранния биткойн програмист Хъл Фини до неговия дом, но го намери в такова безпомощно състояние, че на Фини му отне по-голямата част от деня за да напише е-мейл използвайки единствено движението на очите си, само за да отрече твърденията. Нюзуик(Newsweek) бяха изключително развълнувани миналата година, когато си мислеха, че най-после са открили самия Сатоши Накамото и сложиха новината на корицата си. Оказа се обаче, че единственото нещо, което мъжът е имал като доказателство е своето име. Новината беше толкова широко дискредитирана, че Нюзуик я свалиха от сайта си.

Крег Райт беше най-новото име, което се появи в картинката след като инУаярд(inWired) и Гизмодо(Gizmodo) написаха история за хакер, който е успял да проникне в компютъра на Райт и извлече данни доказващи, че той е Сатоши.

Документите, включващи редица имейли, записи от срещи и официални документи, сочеха Райт като създателя на биткойн.

Историята на Уаярд беше смело озаглавена „Създателя на Биткойн Сатоши Накамото е най-вероятно този неизвестен австралийски гений“. И все пак само няколко дни по-късно и Уаярд и Райт почнаха да се плашат, когато се появиха доказателства показващи, че част от материалите им са подправени, дори напълно фалшиви. Част от дипломите на Крег също бяха поставени под въпрос. От своя страна Австралийските данъчни власти претърсиха дома му.

Скоро след това изникна нова странна идея – или Крег Райт е мистериозният създател на биткойн или е виновника за една изключително детайлна и сложна манипулация, само за да накара хората да си мислят, че той е Сатоши.

И все пак ме увериха, че Райт може да предостави безпорни доказателства. До сега обаче, това не се беше случило.

Вратата се отвори. Райт влезна в стаята, седна, пийна глътка вода от шишето пред него и удари здраво по масата, все едно се опитваше да забие пирон с чук. Дишаше тежко. Д-р Кортоа се опита да успокои атмосферата.

„Не казвам, че твоето доказателство е невалидно, но е само едно. Казвам, че има други видове доказателства, които ще бъдат искани от теб, просто защото имаш само едно.“

Не мина много време преди Райт пак да почне да вика. Техните аргументи бяха лесно разбираеми, но трудни за следене.

Изречения като „Има хиляди транзакции на биткойн с генератори на произволни числа“ и „ Ще трябва да ми покажеш как, ако чуя още един глупав коментар отностно как мога да го направя от неизвестни разклонения.” бяха чести.

От време на време изглеждаше все едно спорът им ще прибегне до физическа разправа. Страхувах се, че ще трябва да обяснявам на полицията какво се е случило.

Идеята бе ясна. Като експерт, д-р Кортоа не смяташе, че доказателствата на Райт са достатъчни. Поради това Райт не беше много доволен.

„Другите интервюта бяха лесни “ каза той по едно време „а това е пълна глупост!“

Беше ни предложено да продължим напред.

„Потвърдете или се махайте!“ добави Райт.

„Трябва да разберете,“ прекъсна ни Джон Матонис, опитвайки се да играе ролята на помирител. „Отне ни доста усилия за да може Крег да стигне до този момент.“

Срещата приключи без резултат. След това прекарах около час насаме с Райт. Той се успокои. Говореше нашироко за създаването на биткойн и цената, която той е трябвало да плати. За съпругата, която го е напуснала, за смъртта на приятел, която го накарала да спре през 2011.

Ако ме лъжеше, беше доста убедителен измамник. Тръгнах си, мислейки, че въпреки всичко, това може да бъде Сатоши Накамото. Бяха изминали няколко дни, когато получих имейл от д-р Кортоа, който бе прегледал предоставените доказателства.

„Стюарт,“ пишеше той „Крейг ни е измамил. Измислица е. Имам доказателства.“

За да ви обясня какво е биткойн, може би ще е по-лесно да почна с това, което биткойн не е. Не е точно валута. Докато стойността на една валута се увеличава и намалява спрямо лихвения процент, инфлацията, разменния, глобалния спад, прищявките на правителствата и просто колко пари има в употреба (Зимбабве разбра, че ако печаташ прекалено много пари, то те стават без стойност), биткойн е направена да бъде ограничена, и следователно беше определена от Американското правителство като стока.

Нови биткойни се създават всеки ден и съдейки по скоростта на „копаенето“ им, то ще продължи до около 2140г., на който етап ще бъдат направени 21 милиона и след това няма да е възможно да се създават още. По този начин е по-скоро като злато.

Биткойн не е първата „виртуална“ валута, но е първата успешна. Подобия на виртуална валута като „диджикеш”(digicash), която използваше „сайбърбъкс“(cyberbucks – стартира 1990, банкрутира 1998), „бийнз“(beenz), която изпозвалше точкова система (стартира 1998, приключи 2001), и „и-голд“(e-gold), която използваше дигитална валута и можеше да се обмени в злато (стартира 1996, всички свързани с нея бяха арестуваните от Американското правителство през 2007).

Всички се провалиха поради различни причини, но най-важната е доверието. Диджикеш и бийнз се провалиха, защото недостатъчно хора ги използваха. Това рядко е проблема на фиатните валути. И-голд се провали, защото стана доста често срещано хакери да крадат пари, плюс това всъщност е незаконно да създаваш собствена валута в повечето страни, особено в Щатите. Това е нещо, което хавайския жител Бернан фон Нотхаус също научи, след като през 2009г. бе арестуван от ФБР и обвинен в конспирация срещу САЩ за създаването на собствена валута наречена „liberty dollars” – буквално преведени „свободни пари“- той сече и принтира собствени монети и банкноти.

Както при всички валути, биткойн има стойност, само защото хората смятат, че има. Това е нещо, което разработчиците на биткойн, с които говорих, наричат колективна халюцинация. Идеята е, че ако всички имат една и съща халюцинация, значи тя е истина.

Можем да бъдем сравнително сигурни, че един паунд днес ще си остане един паунд и утре или следващата година. Една банка може да бъде обрана, но никой не може да обере всички банки. Опасенията при една дигитална валута е, че хакер може да разбие първичния код и да открадне всичко (Макар, че е иронично, защото откраднеш ли всичките пари, те няма да струват нищо. Представете си как открадвате всичките пари в света и ще разберете иронията.)

Във всички аспекти, биткойн доказва своята гъвкавост. Той стартира през 2009г. и работи използвайки „разпределена база от данни“ позната като „блокверига“ – в основата си, това е постоянно обновяван запис на всички биткойн транзакции, споделяни между всеки компютър във биткойн мрежата. Няма централен хъб и следователно няма офис, който да бъде обискиран (пиратсвото на филми и музика работи на подобен принцип и е еднакво трудно за спиране). Със замах, биткойн реши основен проблем в електронните пари – дилемата при двойното използване. С битове и байтове, какво ти пречи да копираш парите няколкократно, вместо всъщност да ги преместиш? Банките решават този проблем като приемат ролята на доверен посредник, който поддържа електронна счетоводна книга. В биткойн обаче всички държат тяхната главна счетоводна книга и компютрите им вършат тежката работа (наградата да оставите компютъра си включен е шансът да спечелите нови биткойни в процеса наречен „копаене“).

Изложено по друг начин: интернета е обмен на информация. Някоя е вярна, друга не е. Кодът на Сатоши я впрегна като осигурява размяна на факти.

Също така, първичния код на биткойн е доказал, че не може да бъде разбит. Точно от там произлиза репутацията на Сатоши.

Дан Камински е експерт по интернет сигурност и е известен с това, че веднъж откри грешка в интернета, която би позволила на добър хакер да го изключи. Той стигна до простото заключение – или Сатоши всъщност е група от хора или той е гений.

Това беше през 2011г. и все още е неуспоримо твърдение.

Първата биткойн транзакция се случи на 22 май 2010г., когато програмист от Флорида, представил се като Лазло Ханиец направи предложение в интернет форум. Той предложи да плати 10 000 биткойна на този, който му купи две пици. Мъж от Англия прие и плати с кредитната си карта, за две пици от Papa John’s. Когато Ханиец получил своите пици, той пратил биткойните.

Тогава 10 000 бяха на стойност от около $20 (15 паунда). Днес те биха стрували около $6.6 милиона (5 милиона паунда). От тогава този ден се празнува като „денят на биткойн пицата“, където хората ядат по едно парче за най-скъпата пица в историята.

В продължение на дълго време биткойн нямал стойност. Две събития драстично ще променят това. На 1 юни 2011г., Гаукър (Gawker) публикува статия за Силк Роуд (Silk Road), уебсайт от „тъмната“ мрежа, където се продават незаконни стоки, като оръжия и наркотици. Статията споменава, че за да се купуват и продават стоки там, се използва биткойн, дигитална валута, която не може да се „проследи“. Това не е точно така. Счетоводната книга на биткойн е достъпна от всекиго. Проблема е, че няма връзка към човек, освен, ако човека не обмени своите биткойни обратно в нормална валута, на който етап вече ще има.

Независимо от това, историята сложи биткойн на картата и цената на един биткойн скочи на $22 за броени дни. Ироничното е, че ареста на човека зад Силк Роуд – Рос Улбрихт, 32 годишен мъж от Аустин Тексас, който беше под псевдонима ужасния пират Робертс (Dread Pirate Roberts) – стана причина цените да скочат до небесата. През ноември 2013г., по време на изслушване пред сенатския комитет на САЩ, ФБР определи, че биткойн е „легитимно финансово средство“, вследствие на конфискуването от тяхна страна на повече от 144 000 биткойни на стойност около $28 милиона по онова време, а сега на около $96 милиона.
За кратко време цената скочи до $1242 за един биткойн, преди да се изравни до няколко стотин долара по-късно.

Но все пак имаше проблеми за биткойна. Защото в основата си той е просто информация, която се държи на вашия компютър, вместо в банка. Биткойните се губят невероятно лесно. Пригответе се за страшни истории. Флашки струващи хиляди долара са били форматирани, компютри със стойността на цели богатства са били изхвърляни. Уелски IT работник на име Джеймс Хоуелс изгубил 7 500 биткойни през 2013г., когато без да иска изхвърлил стар хард диск. В момента се намира в някое уелско депо за отпадъци и струва $5 милиона.

Над 100 000 компании вече приемат биткойн като начин за плащане… от Expedia до Virgin Galactic.

Над 100 000 компании вече приемат плащания чрез биткойн. Можете да си запазите почивка –Експедия (Expedia), да си направите профил за запознанства – ОКкупид (Okcupid) и да си купите всякакви неща от компютър – Дел(Dell), до дамско бельо – Викторияс сикрет (Victoria’s Secret). Можете да пътувате до космоса (Сър Ричард Брансън е казал, че ще приемат разплащане чрез биткойн за Върджин Галактик (Virgin Galactic) ). Дори Япония я е декларирала като валута.

Това е просто началото. Камерън Уинкълвос – един от братята-близнаци свързан със спора относно основаването на Facebook и сюжета на филма от 2010г. „Социалната мрежа“ (The Social Network) – заедно със своя брат са инвестирали по-голямата част от своето богатство в цифровата валута. Предполага се, че братята претежават 1 процент от всички биткойни в обмен. Камерън дори твърди, че някой ден цената на един биткойн ще се покачи и ще стигне повече от $40 000, слагайки цената на пицата от 2010г. на около половин милиард долара (На този етап се надяваме, че Ханиец е избрал предпочитаните си съставки в пицата).

В слеващия месец и половина от както Райт твърдеше, че е Сатоши – в периода на това време Доналд Тръмп успя да си осигури Републиканска номинация за Белия дом, вотът за брекзит (Brexit) се случи (и се прие) и се случиха събития, които отслабиха долара, паунда и еврото – стойноста на биткойн обаче скочи отново от $445 до $731.

Биткойн бе създаден от Накамото, вследствие на глобалната финансова криза през 2008, за да бъде свободен от такива външни влияния и това се доказа в случая. Убър (Uber) заплашва да премахне таксиметровите компании, а Биткойн заплашва да премахне банките като цяло. Изглеждаше, че биткойн е станала най-доверената валута.

Крег Райт е компютърен специалист, сериен предприемач (на много провалени компании, поне една от която – Хотуаяр (Hotwire) беше обявена в несъстоятелност, и сериен колекционер на различни нива, въпреки, че дори и той признава малко преувеличение в написаното на профила му в LinkedIn: “Това беше просто шеги на мой гръб“, казва той, което навежда на мисълта, че има интересно чуство за хумор).

Очевидно той има широки познания в различни области от теология до статистика, от инженерство до право. Той също бива разследван от австралийските данъчни служби (към края на миналата година, те обискираха домът му заради данъчните облекчения, които неговите компании са искали, в отговор на което Райт каза „Ние сме в преговори от години! Това не е криминално разследване!“)

Той има уменията … но трябва да си глупак за да твърдиш, че си Сатоши. Може да бъде даден под съд.

Когато преди интервюто посетих офиса на д-р Кортоа, намиращ се на четвъртия етаж в UCL – небосклона на Лондон за фон, чаша за кафе NSA на рафта – той каза, че Райт може да бъде Сатоши.

„Той има уменията, бил е на крипто конференции.“

Но Кортоа предупреди за две неща. Първото: „Напълно възможно е да е било колективна работа.“ И второ: „Трябва да си глупак за да твърдиш, че си Сатоши. Не за престъпни връзки, а за отговорност за престъпни връзки. Той може да бъде даден под съд.“

Тестът беше криптографски, което означава, че твърдението може да бъде лесно проверено дали е истина или лъжа. Няма среден отговор.

Истинския Сатоши не създаде просто кода на биткойн. Той сам – според често посочвано проучване в интернет от биткойн специалист по сигурност на име Сергио Демиан Лернер – притежава около 1 милион биткойна. Със сегашната си стойност, те биха стрували около половин милиард паунда. Представете си всеки биткойн в наличие като купчинка от Тетрис: най-ранната седи в дъното.

За да докаже, че е Сатоши, Крайг Райт трябваше да изхарчи, и следователно да премести, една от тези ранни биткойни в наличие. Вместо това обаче, той предпочете да „подпише“ един – общо взето да покаже „банкнота“, вместо да я даде за инспекция.

Преди срещата доказателствата бяха добре изложени, макар и да бяха объркващи и дори противоречиви.

Следва продължение.

Източник: GQ Magazine